Viden og magt

Nuka (min filosofiske sparringspartner) og jeg har haft en længere samtale på biblioteket her til aften… En samtale om viden og magt… Den handlede i bund og grund om hvem der skal bestemme hvad og hvornår…. Samtalen har bevæget sig omkring Foucaults og hans syn på magt…

Jeg mener vi med Foucault kan sige at: Viden er ikke kun konsekvensen af magt, den er også årsagen til den… og Magt er ikke kun konsekvensen af frihed, den er også årsagen til den…

Nuka anerkender mit synspunkt, men mener også vi med Foucault kan sige at: Vi her hjemme er ved at etablere en ny diskursiv formation i form af et netværk af teknologier og praksisser, som søger at kontrollere og styre, specielt de medlemmer af husstanden der har fire ben… og det mener han ikke er ok…

Han ønsker vi ændrer magtens former, så vi hver især selv kan bestemme hvem vi ønsker at blive til, hvilke sko vi vil tygge i eller hvor vi vil spise vores mad, uden unødvendig indblanding fra den produktive magt, der forsøger at få os hver især til selv at gøre os til – bestemte subjekter (bestemt af magten)…

Vi er endnu ikke nået til enighed, så samtalen må fortsætte når Nuka vågner igen…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait