Dagligsprog

Her til morgen er jeg bekymret for, om den samtale Nuka (min filosofiske sparringspartner) og jeg havde forleden om viden og magt, er skyld i, han i nat har været på biblioteket…. Eller ved nærmere eftertanke er jeg sikker på, det bunder i den samtale, vi havde forleden… I nat har han i hvert fald brugt biblioteket som læsesal/tyggesal…  Han har i nat tygget sig igennem Niels Bohrs – Filosofiske skrifter – Bind 1… (Jeg nåede at redde bind 2, 3 og 4)

Da jeg med rolig stemmeføring fortalte ham, at når jeg siger: ”Jeg går på biblioteket og tygger mig igennem Niels Bohrs filosofiske forståelsesramme, hvori komplementaritets opfattelsen opstår,” så er ”tygger” altså ikke det samme som, at jeg sætter tænderne i bogen… Nuka så bare på mig med store undrende øjne, rystede let på hovedet og lagde sig ned… Han lagde sig på en måde, der sagde: ”Du ved godt, jeg har ret, så kom bare lige og klap mig på ryggen, så taler vi ikke mere om det,” og da jeg selvfølgelig gjorde det, så han anerkendende på mig, lidt som om han sagde: ”Du har ret, viden er årsagen til magt.”

Og Nuka har ret, både i forhold til viden og magt, og når han tydeligt viser mig, jeg ikke har udtrykt mig klart nok… Jeg har nemlig ikke udtrykt mig i et entydigt deskriptivt dagligsprog! Dagligsprog kan nemlig både være ekspressivt, hvilket det oftest er, når der skal beskrives følelser og stemninger, og det kan også være deskriptivt, eks. når der skal beskrives forhold i omgivelserne…

Eksempler på dagligsprog, når det anvendes deskriptivt, er sætninger som: ”Der er tre bananer i skålen,” ”denne skål er tungere end den der,” ”jeg cyklede hele vejen hjem fra byen,” ”Jeg sidder og læser en bog på biblioteket” etc. For at undgå misforståelser: Sådanne sætninger har kun mening i bestemte situationer, og meningen er medbestemt af situationen.

En sætning som: ”Dronningen er i knibe,” kan derimod betyde et, hvis du spiller skak og noget andet, hvis en PET-agent sagde det…

Og så tilbage til min sætning i starten: ”Jeg går på biblioteket og tygger mig igennem Niels Bohrs…,” så betyder det ét, når jeg siger det, og noget helt andet, når Nuka hører det…

Der er ikke nogen tvivl om, at det er mig, der i øjeblikket profiterer af vores korte, men berigende, samtaler…

Næste gang siger jeg helt sikkert: ”læser!”

Må I alle have en helt igennem fantastisk 2. december…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait